Shetland og Orknøyene

Ledig

Shetland og Orknøyene
Send oss en forespørsel

Shetland og Orknøyene har en lang tilnytning til Norge. Det norske innslaget er tydelig i både historie og språk. Her får du oppleve festningsanlegg fra vikingtiden, samt innføring i vikingtidens håndtering av lov og rett. Vi ser et av Norgesveldets mest imponerende byggverk, St. Magnuskatedralen. Vi ser fantastisk natur og fortidsminner på ”Nordens Egypt”, Orknøyene. 


reiseleder Ragnar Jenssen

Ragnar Jenssen har I mange år vært reiseleder I flere land. Han er tidligere kultursjef I Ørland kommune.

reiseleder Kristin Prestvold

Kristin Prestvold er utdannet arkeolog og jobber som fylkesarkeolog i Trøndelag. Hun har i en årrekke jobbet med formidling og forvaltning av kulturminner i både inn- og utland, blant annet Irland..

 

Dagsprogram

Fredag 12. juni
Trondheim – Sumburgh (Shetland). Overnatting på ho- telliSumburgh,Shetlands sørligstepunkt. Fellesmiddag.
Lørdag 13. juni
Besøk på fyret Sumburgh Head, og på høvdingesetet Jarlshof, en arkeologisk perle med 5000 års nærmest sammenhengende historie. Videre til det gamle kirkestedet St Ninians, med et særegent naturfenomen. Vi besøker Stanydale Temple, en gåtefull, majestetisk stein- ruin, mer enn 4000 år gammel , - før vi sjekker inn på et trivelig hotell i Lerwick, øyenes største by, hvor vi skal ha to overnattinger.
LerwickLerwick
Søndag 14. juni
Hovedattraksjonen denne dagen er utflukten til øya Mousa, som ligger på østsiden av Main- land. Mousa Broch er et 2000 år gammelt tårn- hus som er det best bevarte i sitt slag i Europa. 13 meter høyt, og bemerkelsesverdig godt bevart. I vikingetiden var brochen allerede innpå 1000 år gam- mel, men ble brukt som forsvarsverk av nordmennene som kom over Nordsjøen. Bygget er nevnt i Eigils saga og i Orknøysagaen. Senere på dagen får vi for- håpentligvis besøke en gård med Shetlandsponnier, hvis vi ikke kommer midt oppi føllingen.
Mandag 15. juni
Siste dag på Shetland starter vi på Scalloway, det nest største tettstedet, der Shetlandsgjengen holdt til under 2. verdenskrig, når de ikke hadde oppdrag til tyskokkuperte Norge. En stor del av utstillingene i Shetland museum her i Scalloway forteller historien om dette, og om Nordsjøbussen – det uttrykket som ble brukt om fluktruta fra Vest-Norge, der nordmenn kunne komme seg unna tyske og norske nazister. Law Ting Holm er vikingenes lovting for å avgjøre tvister uten våpen. Dette tinget ble brukt til å vedta nye lo- ver og fortolke de gamle, opp til seint på 1500-tallet. Utsjekk hotell , på ettermiddagen går ferga til Kirkwall på Orknøyene. Innsjekk på hotell for 2 netter.
Sumburgh HeadFyrhuset på Sumburgh Head
Ring of BrodarRing of Brodgar
Tirsdag 16. juni
Denne dagen er viet Orkney Mainland – hovedøya som har en nesten overveldende mengde kulturminner: Skara Brae, en 5000 år gammel, nærmest intakt, steinalderlandsby, Ring of Brodgar, enorm steinsirkel fra yngre jernalder, bygd for rituelle formål, og Maes- howe en meget stor gravhaug, eldre enn pyramidene i Egypt, og det er mulig å gå inn, eller krype, inn i. St Magnus katedralen er det største norrøne byggever- ket, etter Nidarosdomen, et kirkebygg som ikke er en ruin, men som har vært i bruk i 900 år. Dersom det er noen som er interessert i å se hvordan den skot- ske nasjonaldrikken maltwhisky lages, kan vi forsøke å legge inn korte besøk på ett av de to destilleriene i Kirkwall, Scapa eller Highland Park.
Onsdag 17. juni
I Kirkwall ser vi på den berømte marinehavna Scapa Flow og vi kjører på Churchill-barrieren, anlagt i begynnelsen av 2. verdenskrig for å hindre fientlige ubåter å komme inn. Ferge fra St Margaret’s Hope over den sterke strømmen i Pentlandsfjorden til Gills Bay.
Broch of MousaBroch of Mousa
Torsdag 18. juni
Denne dagen kommer vi til å høre mye om the Highland Clearences, da titusener av skotske småbønder ble kastet ut fra gårdene på særdeles brutalt vis, for å gi plass til storstilt sauehold i forbindelse med den industrielle revolusjon. Bussen bringer oss først til Badbea, der utkastede bønder fikk tilbud om å livnære seg på ytterst fattigslig vis, og kommer etterpå til det lukseriøse Dunrobin Castle, der den kanskje verste av landeierne, lord Sutherland, bodde. Senere kommer vi til Tain, kjent fra historien til nor- ske militære under krigen, og der kong Haakon 7. holdt flere av sine taler. Vi overnatter i Inverness, hovedstaden for the Highlands and Islands.
Fredag 19. juni
En avslutningstur gjennom vakre og interessante områder, delvis langs Spey, Skottlands beste lakseelv, og området Speyside, der over halvparten av de skotske whiskydestilleriene ligger. På sein ettermiddag kommer vi til Dyce Airport Aberdeen. Der venter vi på SAS avgang via Bergen til Værnes.
St. MagnuskatedralenSt. Magnuskatedralen

*Med forbehold om mindre endringer

Inkludert i prisen

 • Fly Trondheim – Aberdeen t/r med SAS og Widerøe
 • Fly Aberdeen – Sumburgh (Shetland) med Loganair
 • Ferge Lerwick – Kirkwall
 • Ferge Stromness – Scrabster
 • Hotell 7 netter inkludert frokost
 • 3 middager
 • Busstransport i henhold til program
 • Norske reiseledere med på hele turen (Ragnar Jenssen og Kristin Prestvold)
MED FORBEHOLD OM ENDRINGER

Pris

Pris per person i dobbeltrom: kr 17 400,- 
Pris for å reise alene: kr 20 600,-

For spørsmål angående turens innhold, ring reiseleder Ragnar Jenssen på telefon: 415 04 339


Bestill reisen
Send oss en forespørsel

Standardopplysningsskjema for pakkereiseavtaler

 • Den kombinasjonen av reisetjenester du tilbys, er en pakkereise etter lov om pakkereiser og reisegaranti mv. (pakkereiseloven).
 • Du omfattes derfor av alle rettighetene som gjelder ved pakkereiser. Solgruppen AS (heretter Solgruppen) har det fulle ansvaret for at pakkereisen som helhet gjennomføres korrekt.
 • Solgruppen har dessuten en lovpålagt reisegaranti som sikrer tilbakebetaling av dine innbetalinger i tilfelle insolvens hos selskapet/selskapene. Dersom transport inngår i pakkereisen, dekker reisegarantien også hjemtransport.
 • Flere opplysninger om sentrale rettigheter etter pakkereiseloven kan du lese her