Hebridene september 2024

Vi inviterer til en spennende tur i Vesterled, til den skotske øyrekka ytre Hebridene, plassert på kanten av verden utenfor vestkysten av Skottland. Norge har lange historiske forbindelser til øygruppa, og i vikingtiden ble øyene gjenstand for norrøn bosetning og påvirkning. I dag finner vi spor etter vikingene i kulturminner, historier, språk og stedsnavn.

Men folk klynget seg til øyene ytterst i nordvest mot Atlanterhavet i tusenvis av år før vikingene og i all tid etter, og sporene etter dem ligger som perler på en snor i det forblåste og mektige landskapet. På turen blir du kjent med livskraftige jordbrukskulturer i steinalder, imponerende seremonielle byggverk som gravhauger og steinsirkler, slottsruiner, festningsverk og landsbyrester. De som har lest Peter May sin «Lewis-trilogi» kjenner igjen de treløse, værharde områdene.

Dagsprogram

4. september

Vi lander i Edinburgh på formiddagen. Der går turen videre med buss gjennom deler av det skotske høylandet til Inverness. Inverness er en liten by som med rette kalles «Gateway to the Highlands» – porten til skotske høylandet. 

Overnatting i Inverness. 

5. september

Buss fra Inverness til Ullapool. Fra Ullapool går ferja over havstrømmen The Minch, som skiller Ytre Hebridene fra det skotske fastlandet. Vikingene kalte havstrømmen Skottlandsfjordur, seilingsleden de brukte på sine ferder ut i verden. Vi går i land i Stornoway på øya Lewis, som er den nordligste av øyrekka Ytre Hebridene.

Frislipp og rusletur rundt i Stornoway. Anbefaler en tur innom Harris Tweed-butikken, eller en tur til Lewis Castle med sine vakre hager. I museet på Lewis Castle står flere av de berømte Lewis sjakkbrikkene utstilt.

Overnatting to netter i Stornoway.

6. september

En ny dag pakket full av opplevelser venter oss etter frokost. Vi krysser øya Lewis og kjører gjennom landskap som er velkjent fra Peter Mays berømte trilogi fra ytre Hebridene. Overalt ser du ruinene av svarthusene som flesteparten av øyas befolkning bodde i til langt inn på 1900-tallet.

Men vi starter mye lengre tilbake i tid, ved de store steinsirklene og høyreiste stående steinene Calanais/Callanish standing stones, eldre enn Stonehenge og bygd inn i et hellig og rituelt landskap i steinalderen for over 5000 år siden. Fascinerende og magiske forteller de om en tid, et samfunn, en livskraftig kultur og en tro forsvunnet i tidens tåke. Steinene i den største av sirklene er brukt i filmserien Outlander. 

Deretter følger Dun Carloway Broch, et av de best bevarte av de 2000 år gamle magiske tårnbyggene fra jernalder, den tids herskapshus, før turen går videre til de restaurerte svarthusene i den lille grenda Garenin blackhouse village. Der spiser vi lunsj før vi vi begir oss nordover til det restaurerte svarthuset på Arnol Blackhouse Museum.  

Vi ender opp helt nord på øya denne dagen, ved fyret på Butt of Lewis. På tur tilbake til Stornoway stopper vi i den lille maleriske landsbyen Port of Ness, og ser på stedet, havna og stranda der handlingen startet i Peter Mays roman «Svarthuset».  

  Middag på egenhånd 

Dun Carloway Broch
Callanish

7. september

Vi krysser på nytt øya og kjører sørvestover til Uig Sands hvor verdens mest berømte sjakkbrikker ble funnet på 1800-tallet. Lewis-sjakkbrikkene er kunstverk skåret ut i hvalrosstann og laget av utvalgte håndverkere i Nidaros/Trondheim tidlig på 1200-tallet. Hvorfor brikkene endte opp på en øde strand på ytre Hebridene på 1200-tallet (de har aldri vært brukt, var på vei til bestemmelsesstedet da reisen ble avbrutt), er en godt bevart hemmelighet. 

Deretter drar vi til de runde jernalderhusene på Bostadh, avdekket da en storm blåste vekk sandstranda. Under sanddynene lå restene av en bosetning fra vikingtida over en tidligere jernalderbosetning. Rekonstruert bolighus i vakkert landskap med spennende historier.  

Vi stopper flere steder på veien for å strekke beina og ta bilder av vakre strender, ville fjellområder og store flate myr- og hedelandskap i spill av skiftende lys og farger. 

Lunsj ute i det fri. 

På vei sørover til Tarbert på øya Harris stopper vi på Seaforth Mill og ser hvordan det berømte Harris Tweed blir vevd og produsert. 

Middag på egenhånd.

Overnatting i Tarbert på Harris.

Uist

8. september

Ferje fra Leverburgh til Berneray nord på Uist. 

Vi drar på historisk opplevelsestur på øyene Uist og Benbecula. Første stopp på er den store gravrøysa Barpa Langass. Røysa ligger godt synlig i landskapet, og ble bygd som gravmonument for alle beboerne i området, en gang i steinalderen for over 5000 år siden. Fra gravrøysa kjører vi videre sørover til Kildonan Museum og ruinene av Flora MacDonalds barndomshjemhvor vi får høre historien om hennes fryktløse redningsaksjon for å føre Bonnie Prince Charlie Stuart i sikkerhet etter skottenes tap mot engelskmennene i slaget ved Culloden (1746).  

Lunsj på Kildonan museum – inkludert.

Deretter går turen til den tre tusen år gamle bosetningen Cladh Hallan, hvor arkeologene fant flere mumier under utgravningene.  

Kort stopp på den vakre stranda Princes Beach på Eriskay før ferja tar oss sørover til Barra, en av de sørligste av øyene på Ytre Hebridene. 

Overnatting to netter i Castlebay, Barra. 

Castlebay, Barra
Barra Airport

9. september

Bussen kjører på oppdagelsesferd rundt Barra og naboøya Vatersay; mulig båttur til Kisimul Castle ute i havna i Castlebay (selv om borgen er stengt, går båten rundt borgen) og til flyplassen nord på øya hvor flyene lander på stranda ved lavvann. Vi drar også til Bolnabodach, ruinene/restene etter en liten fraflyttet landsby og et stille minnesmerke over den dramatiske tvangsflyttingen av de fattige bøndene og leilendingene på Barra, og ellers i hele det skotske høylandet, fra slutten av 1700- til slutten av 1800-tallet. «The highland Clearances» er en mørk skamplett i skotsk historie.

Foruten spennende historie, blir det en tur i vakker natur med fantastiske strender. Så for den som føler seg fristet – ta med badetøy!

Lunsj på Heathbank Hotel i Northbay.

Kisimul castle
Barra Ferry

10. september

Tidlig opp og tidlig ferjeavgang fra Barra til den lille og vakre fiskelandsbyen Oban på det skotske fastlandet. Det blir mange timer på ferja som seiler forbi vakre øyer og over The Minch, havstrømmen mellom fastlandet og ytre Hebridene, seilingsleden vikingene brukte på sine ferder ut i verden.

Rusletur og lunsj i Oban. Anbefaler å ta en tur innom Oban Harris Tweed – der kan dere kjøpe den berømte tweeden fra Carloway Mill på Harris i meter og ferdige produkter.

Vi drar innom MacCaigs Folly og Dunstaffnage Castle.

Utpå ettermiddagen kjører vi innover det vakre, skotske høylandet til Tyndrum der vi overnatter. 

11. september

Vi kjører inn til Edinburgh hvor vi får en liten omvisning i byen, og litt tid på egen hånd til å rusle litt rundt.

Overnatting i Edinburgh.

12. september

Flyavgang fra Edinburgh direkte til Oslo, og videre til Trondheim for de som skal dit. 

Reiseleder på turen blir Kristin Prestvold. Hun har vært reiseleder på flere av våre turer til Skottland, Irland og på Svalbard. Hun er arkeolog i Trøndelag fylkeskommune og har nettopp utgitt en kulturhistorisk reisehåndbok om nordre Skottland, ”Oppdag Vesterled”. Hun er i ferd med å utgi en ny bok om Hebridene og Isle of Man. Hun er en meget dyktig formidler, og svært kunnskapsrik.

Inkludert i reisen

  • Fly fra Trondheim / Oslo til Edinburgh t/r 
  • 8 hotellovernattinger med frokost 
  • 2 middager 
  • 2 lunsjer 
  • Busstransport under hele reisen 
  • Fergebilletter i henhold til program 
  • Inngangspenger i henhold til program 
  • Norsk guide og reiseleder 

Prisinformasjon

Turpris fra Oslo: 25 900.- per pers i delt dobbeltrom 
Pris for å reise alene: 31 500.- 

Turpris fra Trondheim: 26 900.- per pers i delt dobbeltrom. Pris for å reise alene: 32 500.-

AvreiseFlyplassVarighetPris p.p. i dobbeltromPris p.p. i enkeltrom
04.09.2024Trondheim8 dagerFra kr 26 900,- Fra kr 32 500,-Bestill
04.09.2024Oslo8 dagerFra kr 25 900.-Fra kr 31 500.-Bestill

Noen bilder fra tur til Hebridene i september 2023

Vi er her for deg

En reise med Solgruppen kan bli akkurat slik du ønsker deg. Du velger selv den flyplassen du vil reise fra, hvor du vil bo under oppholdet og selvsagt hvor lenge du ønsker å være der. Våre guider på destinasjonen er behjelpelig om du skulle ha spørsmål underveis i oppholdet.