Fascinerende Shetland

En reise gjennom kultur og fortid

Shetland er en liten perle som ligger omkranset av hav på alle kanter, Nordsjøen på den ene siden og Nord-Atlanteren på den andre. Det er ikke langt fra Norge til Shetland, og i vikingtida ble seilasen beregnet til to døgn. 

Shetland har mye historie, og på denne turen skal vi reise gjennom 5000 år. Enkelte steder ligger denne historien like opp i dagen. Dette er en tur som passer for alle som har interesse av ny eller gammel historie. 

Lerwick er den største byen på Shetland, en koselig og typisk skotsk fiskerlandsby med mange «smitt og smau». Her er krimserien Shetland som har gått på norsk tv innspilt. I Lerwick ligger blant annet det flotte rådhuset med alle sine unike glassvinduer. Byen har og et innholdsrikt museum, vel verdt et besøk. Her kan du se strikkeprodukter samt gammel og ny historie. Museet har sin egen trebåtsamling, kafeteria og aktivitets rom. Butikken har et stort utvalg med flotte bøker og suvenirer som er basert på Shetlands historie.

Byen Scalloway var Shetlands hovedstad før Lerwick overtok rollen. Scalloway har en sterk historisk kobling til Norge. Den er kjent for mange nordmenn for sine aktiviteter under krigen, men også av fiskere som fisket i områdene rundt Shetland. Museet i Scalloway har viet en stor del av utstillingene sine til trafikken til og fra Norge under krigen, det som fikk navnet «Nordsjøbussen» og den berømte Shetlandsgjengen.

Reiseleder på turen blir Kristin Prestvold. Hun har vært reiseleder på flere av våre turer til Skottland, Irland og på Svalbard. Hun er arkeolog i Trøndelag fylkeskommune og har nettopp utgitt en kulturhistorisk reisehåndbok om nordre Skottland, ”Oppdag Vesterled”. Hun er en meget dyktig formidler, og svært kunnskapsrik.

For mer informasjon om Shetland og stedene vi besøker på turen, anbefaler vi å lese boka «Oppdag Vesterled» av Kristin Prestvold: Ta kontakt med Solgruppen eller Kristin direkte dersom du ikke har boken.

Prisinformasjon

Inkludert i reisen:

  • Fly Bergen – Sumburgh, Shetland t/r. Tillegg fra Trondheim: 1800,- Tilslutning fra andre flyplasser på forespørsel.
  • Hotell med frokost 7 netter
  • Busstransport og ferger i henhold til program
  • 2 middager
  • 1 lunsj
  • Inngang på Jarlshof og Scalloway
  • Båttur til Mousa Broch
  • Reiseleder/guide: Fylkesarkeolog Kristin Prestvold.
    NB: Vi har begrenset antall enkeltrom, på grunn av relativt liten hotellkapasitet på Shetland. De første som bestiller enkeltrom blir prioritert.

Pris: 23 800.-  per person fra Bergen.
Tillegg for tilslutningsfly fra Trondheim t/r: 1800.-
Enkeltromstillegg 3990.-**

AvreiseFlyplassPris p.p.Enkeltromstilleg**
18. - 25.05.2024Bergen23 8003990,-Bestill
18. - 25.05.2024Trondheim25 600,- 3990,-Bestill
18. - 25.05.2024Andre flyplasser3990,-Send forespørsel


** Enkeltromstillegg kommer i tillegg når 1 person benytter et rom alene

Dagsprogram

18. mai
Avgang fra Værnes kl. 09:05 til Bergen Flesland. Videre med fly fra Bergen Flesland til Shetland Sumburgh kl. 12:40. Vi lander på Shetland kl. 12:50 lokal tid. Her står bussen og kjører oss nordover til hovedstaden Lerwick. Vi innlosjerer oss på hotellene i Lerwick og du kan bruke resten av dagen til å gjøre deg kjent med byen. Her kan du kjøpe garn og de berømte Shetlands-genserne, gå en tur til Shetland Museum nede i havna eller til Mereel, som er byens og øyas kulturhus. Lerwick har gode kafeer, spisesteder og puber, så her er det noe for enhver smak og gane.

Velkomstmiddag på Glen Orchy hotell. Inkludert.

19. mai
Bussen kjører oss til hovedøyas sørligste punkt. 

Første stopp er Jarlshof, en arkeologisk perle og en unik skatt med 5000 års sammenhengende bosetningshistorie, fra steinalderen fram til 1600-tallets herskapshus. Stedet står på Shetlands tentative liste til UNESCO.

Neste stopp er Sumburgh Head, en høy og majestetisk klippe som rager opp over det opprørte havet og avslutter Shetland i sør. Oppe på toppen av klippen ruver Shetlands eldste og mest kjente fyr. På tur opp til fyret på klippen kan vi hilse på alle lundefuglene som hekker i skråningene. 

Lunsj på Sumburgh Hotel. Inkludert.

Bussen kjører nordover til St. Ninians Island. Her går vi en tur på en fantastisk sandstrand som fører ut til øya hvor det gamle kirkestedet St. Ninians ligger. Her ble det gjort et stort og fantastisk piktisk skattefunn på midten av 1900-tallet. Vi kjører tilbake til Lerwick.  

Middag på egenhånd.

20. mai
Hovedattraksjonen denne dagen er utflukten til øya Mousa. Her står Mousa Broch, Shetlands ikoniske tårnhus, som er det best bevart av alle forhistoriske bygninger i Europa. Det er en bauta i Shetlands forhistorie og historie, en underlig tretten meter høy konisk kjegle av et byggverk. En broch var en bolig for den ledende familien i et landområde, et byggverk som fungerte som forsvarsverk, for å avskrekke i urolige tider, som territorialmarkering i landskapet for å fortelle om land og eiendomsforhold, og som signalbygg for å markere beboernes makt, posisjon og rikdom. Brochtårnet er legendarisk, også fordi de gamle sagatekstene forteller historier om hvordan vikingene søkte tilflukt i brochtårnet. Både Egils saga og Orknøyingenes saga omtaler brochtårnet som et godt skjulested. Mousa Broch står på Shetlands tentative liste til UNESCO.

Lunsj i Sandwick/Hoswick.

Vi drar innom en strikkebutikk før vi kjører tilbake til Lerwick.

På vei inn til byen vi gjør et stopp på Clickimin Broch, ruinene av et annet over to tusen år gammelt tårnhus.

Middag på egenhånd.

21. mai
Bussen kjører til Scalloway som var den gamle hovedstaden på Shetland. Her besøker vi minnesmerkene og sporene etter Shetlandsgjengen og Nordsjøbussen i havna, og legger turen innom museet for å høre om historien. En stor del av utstillingene i Scalloway Museum er viet Shetlandsgjengen og Nordsjøbussen og viser samholdet og tilknytningen mellom Shetland og Norge.

Rett overfor Scalloway museum ligger ruinene av jarl Patrick Stewarts tårnhus fra begynnelsen av 1600-tallet. Det er et imponerende bygg, med vakre bygningsdetaljer og forfinet arkitektur, men også et symbol på en hensynsløs tyrann som i en kort periode av historien holdt innbyggerne på Shetland i et jerngrep.

Vi drar nordover til Law Ting Holm, vikingenes hovedting og lovtinget for Shetlandsøyene. På lovtinget ble konflikter løst på nøytral grunn av en forsamling utvalgte menn uten våpen. Det gamle lovtinget ligger ute på en liten holme i nordenden av innsjøen Loch of Tingwall, i hjertet av hovedøya på Shetland. Helt fram til slutten av 1500-tallet møttes øyboere en gang i året ute på holmen for å håndheve gamle og vedta nye lover og på fredelig vis avgjøre tvistemål og stridsspørsmål.

På vei tilbake fra Tingwall og Law Ting Holm, tar vi turen innom Jamieson og Smith Shetland Wool Brokers.

Middag på egenhånd i Lerwick.

22. mai
Vi krysser hovedøya og kjører nordover og vestover til vakre Eshaness som er Shetlands vestligste punkt. På turen får vi se mye av den vakre og spesielle naturen Shetland har å by på.

Lunsj i Braewick.

Vi kjører til Stanydale Tempel som er en uvanlig, gåtefull og majestetisk steinruin fra langt tilbake i Shetlands forhistorie. Den eneste virkelige store bygningen som har overlevd reisen fra øygruppas eldste tider. Stanydale Temple ble bygd for mellom 4000 og 5000 år siden i Shetlands jordbrukssteinalder. Det uvanlige bygget ligger i et landskap rikt på ruiner, forlatt i jernalderen da klimaet ble mye fuktigere og et tykt teppe med torvmyr langsomt seg innover og la seg over de gamle ruinene.

Tilbake til Lerwick. Middag på egenhånd.

23. mai
Vi sjekker ut av hotellet og begir oss nordover til øyene Yell og Unst. På turen nordover drar vi innom Lunna House, som var et av hovedkvarterene for Shetlands-gjengen under 2. verdenskrig.

Ferje til øya Yell hvor vi besøker Old Haa Museum and tearoom, et koselig lite museum som forteller stedets historie.

Lunsj.

Ferje over til øya Unst, den nordligste øya på Shetland. Kanskje noen av dere har lest «Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting? Mye av handlingen foregikk her.

En tur innom Baliasta church i Baltasound. Felles middag på Baltasound Hotel. Inkludert.

24. mai
I dag skal vi besøke Haroldswick og lære litt om vikingshistorien. Her er det en replika av Gokstadskipet og vikingenes langhus. Vi besøker også Unst Heritage center, og stopper for lunsj på Victoria`s Vintage Tearooms

Etter lunsj besøker vi først Muness Castle, som er et befestet lite slott med utsøkte arkitektoniske detaljer fra slutten av 1500-tallet. Bygd i 1598, ødelagt og brent av franske pirater i 1627, forlatt på slutten av 1700-tallet og er nå en takløs, men spennende ruin

Ingen andre steder i Europa kan skilte med så mange tufter og spor etter vikinggårder som den lille øya Unst. De ligger som perler på en snor i det forblåste landskapet på Shetlands nordligste øy. Vi besøker restene av de to vikinggårdene på Underhoull, vikingenes Underhaug.

Etter en lang dag busser vi tilbake til Lerwick og sjekker inn på hotellene.

25. mai
Tidlig avgang. Buss til flyplassen Shetland Sumburgh. Flyavgang kl. 09:55. Ankomst Bergen Flesland. Fly videre til Trondheim kl. 17:25.

Programmet er ganske tettpakket, men likevel har vi tid og anledning til noen flere plasser å besøke underveis. Disse får dere vite mer om på turen.

Vi er her for deg

En reise med Solgruppen kan bli akkurat slik du ønsker deg. Du velger selv den flyplassen du vil reise fra, hvor du vil bo under oppholdet og selvsagt hvor lenge du ønsker å være der. Våre guider på destinasjonen er behjelpelig om du skulle ha spørsmål underveis i oppholdet.