Utvandrertur til USA

Fra Rindal og Surnadal

Bli med på en tur i utvandrernes fotspor til Midtvesten i USA. Vi skal i hovedsak følge i fotsporene til utvandrere fra Rindal og Surnadal. Turen starter og slutter i Minneapolis i Minnesota, og vi skal besøke både Wisconsin og Nord-Dakota. Vi skal treffe mange etterkommere etter utvandrere fra Rindal og se noen av gårdene som ble bygd opp av rindalinger. I tillegg skal vi oppleve storbyen Minneapolis, vi skal på rovfuglkikking, og besøke barndomshjemmet til Bob Dylan! En flott tur med mange opplevelser og vakker natur.

Erling Hansen
Reiseleder

Erling, vår erfarne avdelingsleder i Amerikabussen.
Han er fra Rennebu, og bor delvis i Rennebu og Minnesota. Han har arrangert mange turer i USA.

Tor Ålbu
«Utvandringsekspert»

Tor blir med på turen som “utvandringsekspert”. Han har skrevet boka Utvandringen fra Rindal til Amerika, og har besøkt “Rindalsbygdene” i USA mange ganger.

Dagsprogram

4. september

Fly fra Trondheim til Amsterdam kl. 12.00. Flybytte i Amsterdam, ankomst Minneapolis kl. 17.40. Vi kjører til hotellet vårt nær flyplassen og Mall of America.  

 5. september 

Guidet byrundtur med norsk lokalguide i Minneapolis/St. Paul. Ettermiddagen fri til besøk på Mall of America for de som ønsker det, eller evt. treffe slekt i Minneapolis-området.  

6. september 

Vi sjekker ut fra hotellet og kjører først sørover til Rochester, kjent for et av USA beste sykehus, Mayo Clinic. Vi får en omvisning her. Dette er også reiseleders hjemby i Minnesota. Vi spiser lunsj før vi kjører nordøstover til et naturskjønt område der vi krysser Mississippielva og samtidig kjører inn i Wisconsin. Vi skal bo to netter i byen Eau Claire. Om kvelden blir det en uformell sammenkomst med etterkommer fra utvandrere fra Norge og Rindal.  

7. september 

I dag skal vi besøke et område som var dominert av utvandrere fra Rindal, nemlig Strum og Eleva. Der er det en dal som heter Romundstad Valley, oppkalt etter Romundstad i Rindal. Vi besøker noen av farmene, et museum og en kirkegård. 

 

Romundstad Valley i Strum, Wisconsin

8. september

Etter utsjekk kjører vi nordover gjennom Wisconsin til tvillingbyene Superior og Duluth, ved bredden av Lake Superior. Vi kommer dit rundt lunsj-tider. Duluth er den største byen, og er på Minnesotasiden. Duluth er det stedet i Amerika som flest rindalinger reiste til, og mange etterkommere av rindalinger er født og oppvokst her. Vi skal overnatte i Canal Park, med fantastisk flott utsikt over innsjøen. For de som ønsker det, kjører vi opp til en liten høyde i utkanten av Duluth som kalles Hawk Ridge. Dette er et verdens-berømt sted for observasjoner av rovfugletrekk. Guide/kjentmann Tor Ålbu, er ikke bare ekspert på utvandrerhistorie, men også en habil hobby-ornitolog. Han orienterer om det rike fuglelivet og om fugletrekket her.

9. september

Vi kjører nordover langs Lake Superior, langs vakre North Shore. Vi tar en stopp i Two Harbors, videre nordover til Silver Bay før vi kjører vestover til byen Hibbing. Her bodde det også etterkommere etter utvandrere fra Rindal. Byen er kanskje mest kjent som hjembyen til Bob Dylan, og vi får se både skolen og barndomshjemmet hans. Lunsj på egen hånd. Tilbake til Duluth om ettermiddagen. Kvelden fri til for eksempel shopping, og middag på en av de mange restaurantene i Canal Park.

10. september

I dag skal vi bevege oss vestover og kjører gjennom noen forholdsvis øde strekninger i Nord-Minnesota. Vi stopper i Ironton og besøker en kirkegård der rindalinger er gravlagt. I Bemidji stopper vi ved den berømte statuen av Paul Bunyon og hans blå okse. Utpå ettermiddagen kommer vi til Thief River Falls der vi skal overnatte.

11. september

Vi kjører litt nordover og besøker Rindal Church. Så setter vi kursen sørover og stopper på den eneste landsbyen i USA som heter Rindal. Videre kjører vi gjennom Sundal, før vi kjører til Fargo der vi skal bo i tre netter.

12. september

I dag skal vi bruke mesteparten av dagen i Underwood, det stedet i USA som er mest preget av utvandringen fra Rindal. Vi besøker en annen Rindal Church, og Rindal Cemetery. Vi får også tid til et gårdsbesøk på en gård som er eid og blir drevet at etterkommere av utvandrere fra Rindal. Tilbake til hotellet vårt i Fargo om ettermiddagen.

13. september

Vi begynner dagen med å kjøre over Red River, som er grenseelva mellom Nord-Dakota og Minnesota, til Moorhead. Her besøker vi Hjemkomstmuseet og får den gripende historien om skipet Hjemkomst som ble bygd som et vikingeskip i Minnesota og seilt «hjem» til Norge. Vi kjører så litt sørover langs Red River-elva til Richland County. Mange trøndere, rindalinger og surnadalinger hadde farmer i området .

14. september

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og kjører til Alexandria der vi blant annet besøker Runesteinsmuseet. Her er den berømte, og omdiskuterte, Kensington Rune Stone, som beviser at det var skandinaver i området så tidlig som på 1300-tallet. Vel å merke dersom steinen er ekte. Vi kjører videre til Minneapolis, der vi sjekker inn for flyvningen tilbake til Amsterdam og Trondheim. Flyavgang kl 21.30.

15. september

Ankomst Amsterdam på tidlig ettermiddag, flybytte og ankomst Trondheim kl. 16.30.

Prisinformasjon

Inkludert i reisen:

  • Fly Trondheim – Minneapolis t/r
  • Hotell 10 netter, med frokost
  • Busstransport i USA henhold til program
  • 5 måltider (lunsj eller middag)
  • Reiseleder fra Amerikabussen / Solgruppen
  • Guide med ekspertise på utvandringa, spesielt fra Rindal
  • Inngang på Hjemkomstmuseet i Moorhead
  • Tips til sjåfør

Ikke inkludert:
  • Tilslutning fra andre flyplasser enn Trondheim (ta kontakt så tidlig som mulig for pris) 
  • ESTA-registrering (for innreise til USA): 500.- Det blir gitt instruks om registreringen dersom du vil gjøre det selv.
AvreiseFlyplassPris per personEnkeltromstilleg **
04.-15.09.2024Trondheim36 300,- 8 800,- Bestill
04.-15.09.2024Andre flyplasser8 800,- Send forespørsel

Oppgitt pris per person tar utgangspunkt i at 2 personer deler rom
** Enkeltromstillegg kommer i tillegg når 1 person benytter et rom alene

Vi er her for deg

En reise med Solgruppen kan bli akkurat slik du ønsker deg. Du velger selv den flyplassen du vil reise fra, hvor du vil bo under oppholdet og selvsagt hvor lenge du ønsker å være der. Våre guider på destinasjonen er behjelpelig om du skulle ha spørsmål underveis i oppholdet.