Ytre Hebridene 2023

Ledig


Ytre Hebridene 5. - 13. september 2023

Vi inviterer til en spennende tur i Vesterled, til den skotske øyrekka ytre Hebridene, plassert på kanten av verden utenfor vestkysten av Skottland. Norge har lange historiske forbindelser til øygruppa, og i vikingtiden ble øyene gjenstand for norrøn bosetning og påvirkning. I dag finner vi spor etter vikingene i kulturminner, historier, språk og stedsnavn.

 

Men folk klynget seg til øyene ytterst i nordvest mot Atlanterhavet i tusenvis av år før vikingene og i all tid etter, og sporene etter dem ligger som perler på en snor i det forblåste og mektige landskapet. På turen blir du kjent med livskraftige jordbrukskulturer i steinalder, imponerende seremonielle byggverk som gravhauger og steinsirkler, slottsruiner, festningsverk og landsbyrester. De som har lest Peter May sin "Lewis-trilogi" kjenner igjen de treløse, værharde områdene.


Dag 1 – 5. sept:

Vi lander tidlig om ettermiddagen på flyplassen i Glasgow. Bussen henter oss, og vi kjører et par timer nordover og vestover gjennom romantiske Loch Lomond og vakre landskap til den travle fiskebyen og ferjestedet Oban. Vi sjekker inn på hotellet vi bor på i to netter.

 

Dag 2 - 6. sept:  

Etter frokost tar vi ferja til Isle of Mull, kjører gjennom vakre landskap til Fionnphort og tar den korte ferjeturen til den sjarmerende lille øya Iona. Iona er mest kjent for klosteret Iona Abbey, grunnlagt i 563 av Columba, som kom fra Irland og senere ble erklært helgen. Columba drev aktiv misjonsvirksomhet fra Iona, og spredde kristendommen til Skottland og England. Klosteret ble gjentatte ganger plyndret av vikinger. Hvis tiden tillater, kjører vi til den postkort-vakre fiskelandsbyen Tobermory på nordkysten av Mull.

 

Dag 3 - 7. Sept:

Etter en gåtur rundt i Oban, tar ferja oss til Castlebay på øya Barra helt sør på ytre Hebridene. Det blir mange timer på ferja som seiler forbi vakre øyer og over The Minch, havstrømmen mellom fastlandet og ytre Hebridene, seilingsleden vikingene brukte på sine ferder ut i verden. Vi sjekker inn på hotellene i Castlebay.

Dag 4 - 8. sept:  

Bussen kjører oss på oppdagelsesferd rundt Barra, til Kisimul Castle ute i havna i Castlebay og til flyplassen nord på øya hvor flyene lander på stranda ved lavvann. På ettermiddagen sier vi farvel til Barra og tar ferja til Eriskay og South Uist, hvor vi sjekker inn på hotellene vi skal bo på.

 

Dag 5 - 9. sept:

Vi drar på historisk opplevelsestur på øyene Uist og Benbecula. Først ute er den tre tusen år gamle bosetningen Cladh Hallan, hvor arkeologene fant flere mumier under utgravningene. Deretter går turen til Kildonan Museum og vi får høre historien om Flora MacDonald og hennes fryktløse redningsaksjon for å føre Bonnie Prince Charlie Stuart i sikkerhet etter skottenes tap mot engelskmennene i slaget ved Culloden (1746). Vi stikker innom Hebridean Jewellers og ser på deres flotte design og vakre smykker – og kanskje er det noe som frister? Etter lunsj går vi opp til den store gravrøysa Barpa Langass. Røysa ligger godt synlig i landskapet, og ble bygd som gravmonument for alle beboerne i området, en gang i steinalderen for over 5000 år siden.

Fra gravrøysa kjører vi videre nordover, tar ferja over til øya Harris og reiser mot Stornoway på Lewis. Vi stopper flere steder på veien for å strekke beina og ta bilder av vakre strender, ville fjellområder og store flate myr- og hedelandskap i spill av skiftende lys og farger. Vi sjekker inn på hotellet vi skal bo på i to netter i Stornoway.

 

Dag 6 – 10. sept:

En ny dag pakket full av opplevelser venter oss etter frokost. Vi krysser øya Lewis og kjører gjennom landskap som er velkjent fra Peter Mays berømte trilogi fra ytre Hebridene. Første stopp er Arnol Blackhouse Museum og svarthusene som flesteparten av øyas befolkning bodde i til langt inn på 1900-tallet. Deretter venter Dun Carloway Broch, et av de best bevarte av de 2000 år gamle magiske tårnbyggene fra jernalder. Fra Dun Carloway tar vi turen til The Carloway Mill hvor vi får se og høre om produksjonen av Harris tweed, kanskje det mest kjente vevde tøyet i den vestlige verden. Du får mulighet til å kjøpe metervis tøy og ferdigsydde plagg.

Turen går til de store steinsirklene og høyreiste stående steinene Calanais standing stones, eldre enn Stonehenge og bygd inn i et hellig og rituelt landskap i steinalderen for over 5000 år siden. Fascinerende og magiske forteller de om en tid, et samfunn, en livskraftig kultur og en tro forsvunnet i tidens tåke. Steinene i den største av sirklene er brukt i filmserien Outlander.

Neste stopp på programmet er de runde jernalderhusene på Bostadh, avdekt da en storm blåste vekk sandstranda. Under sanddynene lå restene av en bosetning fra vikingtida over en tidligere jernalderbosetning. Rekonstruert bolighus i vakkert landskap med spennende historier.

Hvis vi får tid, kjører vi til Uig Sands hvor verdens mest berømte sjakkbrikker ble funnet på 1800-tallet. Lewis-sjakkbrikkene er kunstverk skåret ut i hvalrosstann og laget av utvalgte håndverkere i Nidaros/Trondheim tidlig på 1200-tallet. Hvorfor brikkene endte opp på en øde strand på ytre Hebridene på 1200-tallet (de har aldri vært brukt, var på vei til bestemmelsesstedet da reisen ble avbrutt), er en godt bevart hemmelighet.

Det blir selvfølgelig tid til lunsj i løpet av dagen, og middag når vi er tilbake i Stornoway. 

Dag 7 - 11. sept:

Frislipp og rusletur rundt i Stornoway før avreise med ferja til Ullapool på det skotske fastlandet. Kanskje frister en tur til Lews Castle med sine vakre hager og en titt på noen av Lewis-sjakkbrikkene på utlån fra British Museum. Fra Ullapool kjører vi til Inverness og sjekker inn på hotellet vårt.

 

Dag 8 - 12. sept:

Siste dag på tur kjører vi langs den sagnomsuste innsjøen Loch Ness. Vi stopper på Urquhart Castle, en av de flotte borgruinene ved innsjøen, og det stedet sjøormen Nessie er sett flest ganger. Deretter kjører vi gjennom vakre landskap med dramatisk historie i det skotske høylandet til Kingshouse Hotel på Rannoch Moor. Etter lunsj går turen videre sørover gjennom vakre og romantiske Loch Lomond til hotellet vårt på Glasgow lufthavn. Avskjedsmiddag.

 

Dag 9 – 13. sept:

Etter frokost er det tid for hjemreise

 

 

Reiseleder på turen blir Kristin Prestvold. Hun har vært reiseleder på flere av våre turer til Skottland, Irland og på Svalbard. Hun er arkeolog i Trøndelag fylkeskommune og har nettopp utgitt en kulturhistorisk reisehåndbok om nordre Skottland, ”Oppdag Vesterled”. Hun er en meget dyktig formidler, og svært kunnskapsrik. 

 

Inkludert i prisen

 • Fly Trondheim – Glasgow t/r 
 • 8 hotellovernattinger med frokost 
 • 3 middager 
 • Busstransport under hele reisen 
 • Fergebilletter i henhold til program
 • Inngangspenger i henhold til program
 • Norsk reiseleder 

 Reise fra andre flyplasser i Norge på forespørsel. 

Pris

Turpris: fra 24 900 .- pr person

Pris for å reise alene:  fra 29 200.- pr person


Bestill reisen
Send oss en forespørsel

Standardopplysningsskjema for pakkereiseavtaler

 • Den kombinasjonen av reisetjenester du tilbys, er en pakkereise etter lov om pakkereiser og reisegaranti mv. (pakkereiseloven).
 • Du omfattes derfor av alle rettighetene som gjelder ved pakkereiser. Solgruppen AS (heretter Solgruppen) har det fulle ansvaret for at pakkereisen som helhet gjennomføres korrekt.
 • Solgruppen har dessuten en lovpålagt reisegaranti som sikrer tilbakebetaling av dine innbetalinger i tilfelle insolvens hos selskapet/selskapene. Dersom transport inngår i pakkereisen, dekker reisegarantien også hjemtransport.
 • Flere opplysninger om sentrale rettigheter etter pakkereiseloven kan du lese her