En av forfatterne, May-Britt Sverd, på grensen mellom Wyoming og Montana i Yellowstone nasjonalpark

Eventyrlig reise fra kyst til kyst

På kyst til kystturen vår i 2018 hadde vi gleden av å ha med to av landets fremste reisejournalister med oss, Bjørn Tvare og Mai-Britt Elise Sverd. De ble meget imponert over turen, og laget en positiv reisereportasje i Hjemmet i januar 2019. Reportasjen gjengis i dette innlegget.

-Dette har vært en eventyrlig reise, og det er nesten litt trist at turen er over. Jeg kunne gjerne kjørt buss i både en og to uker til. Jeg har aldri vært på en ferie med så mange spennende opplevelser.

Uttalelsene tilhører Gerd Torget (71) fra Sarpsborg. Sammen med ektemannen Egil (71) og 28 andre nordmenn har hun deltatt på en reise med turoperatøren Amerikabussen og kjørt fra kyst til kyst i USA med norsk reiseleder. Besøkt 16 stater på 18 dager og kjørt 7113 kilometer med buss, med start i New York og med mål tre tidssoner senere i San Francisco på vestkysten.

Det er ikke vanskelig å forstå Gerd og Egils entusiasme over den innholdsrike bussturen. Reiseruten gikk i fotsporene til både gullgravere, bankrøvere, filmstjerner, gamblere, cowboyer og indianere. Og ikke minst har vi reist og opplevd stedene nordmennene utvandret til i statene Minnesota og Nord-Dakota, de to «norskeste» statene i USA.

Egil og Gerd Torget

Enorme kontraster

-Jeg trodde steder som dette bare fantes på film, og så viser det seg at det er nøyaktig slik i virkeligheten. Noe av det mest fascinerende med denne turen har vært å se hvordan folk bor på alle disse små unike stedene vi har besøkt. Det er jo ikke to hus som er like noe sted, sier Audhild Dahl (70) fra Porsgrunn mens vi spiser lunsj med jegere i det lille tettstedet Buffalo i Sør-Dakota, i det som en gang i tiden var en ekte gullgraverby. Et skilt forteller at vi befinner oss i byens finansdistrikt. Det er tross alt både postkontor og en liten kolonialbutikk her…

 

En tur gjennom dette enorme kontinentet byr på store opplevelser og enorme kontraster hver eneste dag og i hver eneste stat vi besøker.

 

Vi har spist lunsj med Amish-folket i Ohio, kjørt gjennom de enorme prærieområdene der Kevin Costner danset med ulver i Sør-Dakota, og i Deadwood i samme stat drakk vi øl i den baren hvor revolvermannen Wild Bill Hickok ble skutt i 1876. På kasino i spillebyen Reno i Nevada forsøkte vi å vinne tilbake alle dollarene vi brukte opp da vi handlet oss blakke på USAs aller største shoppingsenter i Minneapolis i Minnesota. Vi har også besøkt mormonernes hovedkvarter i Salt Lake City i Utah, og begrepet høydeskrekk fikk ny betydning da vi tittet ned på bakken fra 103 etasje i Willis Tower som er den høyeste bygningen i Chicago i Illinois. Vel fremme i California sang vi Scott McKenzies legendariske hippiesang If you’re going to San Francisco da bussen kjørte over broen Golden Gate Bridge.

Amish: To søte amish-jenter i hest og kjerre på vei til butikken i landsbyen Mesopotamia i Ohio
Nina Holden Bøe var aktivt med i planleggingen og gjennomføringen av den første turen i 2006, og har siden planlagt mange av Amerikabussens turer.

Lommekjent

Få kjenner USA så godt som reiseleder Nina Holden Bøe fra turoperatøren Amerikabussen som hun var med på å starte. Hele 32 ganger har hun vært reiseleder for norske turister som har deltatt på bussturer som selskapet arrangerer i USA. Hun har i flere år vært bosatt i både Florida og Minnesota og har vært i hele 49 av landets 50 stater. Det er kun Alaska hun ikke har besøkt. California er favorittstaten.

Strikketøy

Allerede ved ankomst flyplassen i New York sørger vår utmerkede bussjåfør Tom Jacoby for at stemningen er på topp. Reiseleder Nina Holden Bøe deler ut navnelapper, og etter guidet tur rundt på Manhattan og besøk i skyskraperen Empire State Building, er vi på fornavn med hele reisefølget der yngstemann er 21 og eldstemann 86 år.

Det kan høres skremmende ut å legge ut på en over 7000 meter lang kjøretur, men behagelige seter, flott utsikt fra bussvinduet og hyppige stopp gjør at vi aldri kjeder oss. Mobilkameraer og fotoapparater blir flittig brukt for å forevige alle høydepunktene på venstre og høyre hånd som reiseleder Nina varsler om. Noen har med seg en god bok. Flere av de kvinnelige deltagerne har med strikketøyet, og vi følger også hele tiden ivrig med på reiseruten og ser på beskrivelsen av høydepunktene på kartet som deles ut hver gang vi kommer inn i en ny stat. Reiseleder Nina starter alltid dagens kjøretur med å spille Willy Nelsons sang On the Road Again. Nye vennskap oppstår i reisefølget og praten går ivrig blant trøndere, sunnmøringer, østfoldinger og telemarkinger. Noen har vært i USA tidligere, for andre er det aller første gangen.

– Jeg var i New York som sjømann for 48 år siden. Derfor synes jeg det var på tide å reise tilbake til dette landet, og siden kona mi har flyskrekk synes jeg det var hyggelig at barnebarnet mitt hadde anledning og lyst til å bli med, sier Bjørn (66) fra Oppdal

– Ja, jeg var ikke vond å be, smiler Martin Austad (21) og innrømmer at det er vanskelig å svare på hva som var feriens største opplevelse:
– Jeg synes rett og slett at alt har vært helt storartet.

Else og Audhild strikker seg gjennom stat etter stat på bussturen fra kyst til kyst i USA
Bestefar Bjørn og barnebarnet Martin fra Oppdal ble begeistret over naturskattene i Yellowstone nasjonalpark

Norske Amerika

Et av turens høydepunkt kommer allerede på dag to når vi kjører inn i staten Ohio, tar av fra motorveien og drar til stedet Middlefield, der vi finner det fjerde største amish-samfunnet i USA. Neste dag byr på en solid transport-etappe. Vi spiser frokost i Ohio, lunsj i Indiana og middag i Chicago i staten Illinois. Vi kjører forbi byen Gary i Indiana der Michael Jackson vokste opp, passerer den store amerikanske bilfabrikken Chrysler og reiseleder Nina forklarer oss hvorfor Ohio er den viktigste staten ved presidentvalg i USA.

Det norske Amerika er temaet de neste dagene, og vi følger ruten etter de norske innvandrerne som har satt sitt preg på Minnesota og Nord-Dakota. Flere i reisefølget har slekt som utvandret til disse områdene, og en av deltagerne, Rune Svendsberget (69), har så mye kunnskap at han kunne vært en utmerket kandidat til NRK-programmet Kvitt eller dobbelt med innvandrerne og utvandrerne som tema.

I East Lake Street i sentrum av Minneapolis står det Ingebretsen´s på skiltet til butikken med rosemalte vegger. Den har holdt åpent siden 1921. Det viser seg å være en gullgruve for norsk-amerikanere som vil ta vare på norske tradisjoner. Her kan vi handle surkål, lefser, fiskeboller, solo, risengrynsgrøt, lusekofter, norsk porselen og ekte geitost.

– Vi er nå fjerde generasjon som holder på. Til jul sender vi lutefisk rundt i hele USA og Canada, forteller Debbie Ingebretsen (67) og forklarer at hardangersøm, kransekake- og lefsebaking er de mest populære kursene som forretningen også arrangerer.

Kjente turistattraksjoner: Severdighetene står i kø, her fra Mount Rushmore i Sør-Dakota
Nord-Dakota: Kathrine og Rune lar seg imponere av norske stavkirker og vikingskip på reisen i de norske innvandrernes fotspor. Her foran en kopi av Gol stavkirke
Norsk Høstfest: Norske vafler går unna som varmt hvetebrød på høstfesten i Nord-Dakota.

Høstfest

I nabostaten Nord-Dakota, i byen Minot, er vi med på Norsk Høstfest som denne gang arrangeres for 41 gang. I fire dager til ende møtes flere tusen norsk-amerikanere fra hele USA og Canada til en gedigen messe der det aller meste nesten har mer norskpreg enn det vi opplever hjemme. Damene går i bunader, herrene i lusekofter eller busserull. Vi blir nesten behandlet som kongelige når vi forteller at vi har tatt turen helt fra Oslo. Mange av de tilreisende på festen har aldri vært i Norge selv. Det er både to og tre generasjoner siden forfedrene utvandret, men de elsker alt som har med Norge å gjøre.

Inne på det store messeområdet – der det er mulig å handle alt du savner fra Norge og der du kan spise alt av norsk mat som blir laget av kokker som er kommet fra Norge i anledning arrangementet – møter vi på de 83 år gamle tvillingbrødrene Aaron og Arvid Swanson. Bestefaren deres utvandret fra Trøndelag i 1904, og de to brødrene har bodd sammen hele livet. Begge har jobbet som snekkere, akkurat som faren gjorde i sin tid. De har kledd seg i like lusekofter som de har strikket selv, og stolt viser de oss bilder fra hjemmet sitt med norsk preg i Flom i Minnesota.

Strikket selv: De to 83 år gamle tvillingbrødrene Aaron og Arvid stiller i hjemmestrikkede kofter på Norsk Høstfest. -Det er 35 året på rad vi er på Norsk Høstfest. Vi gleder oss allerede til neste arrangement, sier de fargerike tvillingbrødrene. Og selvsagt snakker de utmerket norsk.
Wyoming: På turen gjennom Yellowstone Nasjonalpark møter vi mange store bison-okser
16 stater: På turen besøker vi 16 stater i USA. I Virginia City, Nevada startet det store gullrushet i 1859. Randee er ekte cowboy-jente i den gamle gullgravebyen.

Reiseruten

I løpet av den 18 dager lange turen besøker vi hele 16 av USAs 50 stater. Vi kjører totalt 7113 kilometer med buss gjennom tre forskjellige tidssoner. Reisen starter i New York med både overnatting og guidet tur rundt på Manhattan før vi kjører videre til statene New Jersey og Pennsylvania der neste overnatting er. Deretter er det statene Ohio, Indiana, Illinois, Wisconsin og Minnesota som står for tur.

Det er to overnattinger i byen Minneapolis rett ved USAs aller største shoppingsenter, Mall of America, før ferden går videre til Nord-Dakota og Sør-Dakota. Det er også overnatting i to dager i Nord-Dakota i forbindelse med arrangementet Norsk Høstfest før besøk i statene Wyoming, Montana, Idaho og Utah. I spillebyen Reno i staten Nevada bor vi i to dager før turen går inn i California med stopp i OL-byen Squaw Valley og Sacramento før reisen avsluttes med to overnattinger i San Francisco.

California: Turen avsluttes med et todagers besøk i San Francisco.